Revegetering

For at Kartverket skulle få tillatelse til å bygge dette jordobservatoriet midt i et populært hekkeområde for gjess var det diverse vilkår som måtte innfris. Blant annet måtte de tyngste anleggsarbeidene gjøres på vinteren når fuglene er i syden, og i tillegg skulle tomten stilles tilbake i best mulig stand for at tundraen skulle gro til igjen og skape trivelige levekår på fuglenes sommerresidens.

I september var vi tilbake i Ny-Ålesund for å gjøre denne jobben. Antennene var ferdig montert og kalibrert av Mechatronics, og hele området var ferdig ryddet. Da var det fritt frem for å gå løs med maskinene. Deler av terrenget på tomten var forsterket med sprengstein fra fastlandet. Dette området snurpet vi inn til å bli to veier fra stasjonsbygningen til hver av VLBIene. Gropene som stod igjen etter at vi hadde fjernet den gode steinen fylte vi med de opprinnelige tundramassene som hadde ligget mellomlagret på en lur plass inne i Ny Ålesund. På toppen rasket vi over med rive for å gi den sparsommelige svalbardvegetasjonen best mulige forhold for gjenvekst. Dette arbeidet ble gjort på nøye instruks fra en ekspert fra NINA.

Samtidig som vi gjorde gartnerjobben for gjessene etablerte vi en tettegrøft med geomembran på oppstrømssiden av anlegget for å styre det varme smeltevannet bort fra installasjonene. Smeltevannet fører mye varme med seg som øker nedsmeltingen i permafrosten, derfor er det lurt å styre dette vekk fra bygg og fundamenter.

Tettegrøft
Bygging av veier og etablering av tettegrøft med geomembran som skal styre smeltevannet unna installasjonene.
Tettegrøft 2
Etablering av tettegrøft med geomembran.
Klappfelle
En klappfelle har ligget urørt noen tiår. Det var noen slike nærmere anlegget også hvor vi måtte utvise stor forsiktighet for å ikke skade noen kulturminner.
Revegetering
Den gode sprengsteinen samles sammen til en vei, gropen som blir igjen fylles med tundramasser som legges forsiktig ut for best mulig gjenvekst.
Anleggskontoret rives
Anleggskontoret pakkes ned og sendes i retning nye prosjekter.
Tundra
Så fin skal tundraen bli. Dette er det beste gjessene vet når de skal hekke.
Oversikt
Oversikt fra liften. Området begynner å bli rydding.
Slusken
Anleggsslusken ser lyst på livet.
Fuktmåling
Kartverket går ettårsbefaring og har fått seg splitter ny fuktmåler. Den går bananas i gangbanen og viser rekordhøye nivåer av fukt. Ikke spesielt morsomt før det oppdages at det er brukerfeil og at alt egentlig er helt OK.
Stasjonsbygget
Stasjonsbygget sett fra SLR-bygget.
VLBI 1
VLBI 1 sett fra krysset på gangbanen
New Brandal City
New Brandal City med Ny-Ålesund i bakgrunnen
New Brandal City
New Brandal City

2 tanker om “Revegetering”

 1. Congratulations Martin for your work.
  I am very proud to have been part of this project.
  I will never forget all the people I met in Ny Alesund.

  A strong hug from Spain, from your friend
  Justo Feito

 2. Congratulations to all the Veidekke team for your excellent work.
  I can not help but be thrilled every time I remember the wonderful experience I had in Ny Alesund.

  A hug for Martin Nerhus Øen (Veidekke) Sascha Kreth (MTMechatronics) Torbjorn Norbech, Ina Elsrud, Moritz Sieber (Kartverket) and all the people of Kings Bay 79ºN

  The Spain Team (asturfeito)

  Justo Feito

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *