Verdens nordligste lærling

Torsdag reiste Harald hjem som pensjonist. Etter 55,5 år i arbeidslivet var det på tide for 70-åringen å overlate stafettpinnen til de yngre kreftene. Gjennom prosjektet har han i sitt arbeid gjentatte ganger vist at de eldste er eldst og at kløkt og erfaring fort kan ta innersvingen på ungdommelig styrke og pågangsmot.

Samme dag startet Pål-Henning på fagprøven sin. Den siste delen av læretiden var gjennomført som verdens nordligste læregutt og nå var eksamen kommet. Han var trygg på oppgaven, varm i trøyen og klar for å endelig få full lønn.

P1030561
Fadder Svein Egil og lærling Pål-Henning klargjør stubbloftet på Gravimeterbygget.

Pål-Henning hadde jobbet på anlegget i Ny-Ålesund siden han kom hit på første tur i starten av februar. Han var allerede godt opplært fra to andre Veidekke-anlegg, og kunne gjennom hele vinteren bidra godt som en ekstra mann i laget. Litt kyndig rettledning fra fadderen Svein Egil innimellom, men stort sett full fart.

P1030710
Pål-Henning monterer massivtreelementer i Gravimeterbygget i midten av februar.

Det siste halvåret av læretiden ga variert erfaring fra mindre tradisjonelle tømrerarbeider. Spaltekledning av de rammeskjeive gangbanene med kledningsbord av varierende bredde og tykkelse. Isolering og tekking av stubbloft svevende på peler høyt over tundraen. Montering av massivtreelementer i gravimeterbygget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kledningsarbeid på gangbanen.

Ikke alle oppgavene var like lett å plassere inn i læreplanen, men likevel ikke mindre relevant. At oppgavene ble utført i bitende arktisk kulde fremstod bare som et eksotisk krydder for den hardføre ungdommen fra Myre i Vesterålen.

P1060224
Stendere for døromramming.

Oppgaven, eller prøvestykket, var veggen rundt maserrommet. Maseren er en kjempenøyaktig  klokke som bare går feil ett sekund per millioner år. Sånne klokker er kjekke å ha for Kartverket når de kikker på stjernene. Men for at klokken skal holde seg nøyaktig må temperaturen i rommet være stabil, og da er det godt med en robust isolert vegg rundt rommet.

P1060228
Platekledning inni Maserrommet.

Pål-Henning løste oppgaven godt. Først la han en detaljert plan for hvordan jobben skulle gjennomføres, både med fremdriftsplan, materiallister og verktøyslister. Dernest rigget han seg til, hentet frem materialene og utstyret og startet så smått å stendre opp veggen. Videre kledde han innsiden av veggen, isolerte og doblet med kryssfiner også på utsiden. Sponplategulv ble lagt og dører og vinduer ble satt inn.

P1060269
Pål-Henning flankert av sensorene Kjell Skog og Hans-Are Nilsen.

Mandag morgen skulle dommen falle. To sensorer hadde gjennom helgen vært innom jevnlig og fulgt med på arbeidet og de var imponert over det solide håndverket han hadde fremvist. Arbeidet ble nøye inspisert før de til slutt kunne gratulere læregutten som svenn. Begivenheten ble markert med kringle i to-kaffen og alle gratulerte den ferske tømreren som var lettet over å ha fagprøven overstått.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *