Ta den ring

Fraktet i kapell gjennom Europa og brureferd over ishavet til Svalbard. Ringene kom til Ny-Ålesund i høst. Antenneringene. Som skal forene våre betongfundamenter med antennene Mechatronics skal montere sommeren 2016, i det som skal bli et langt og stødig samliv.

Det som i gamle dager ble gjort i all enkelhet var nå et komplekst giftemål med mange klausuler i samlivskontrakten.
Mechatronics og Kartverket var her i Ny-Ålesund forrige uke for å inspisere at alle krav og spesifikasjoner var oppfylt.

Forberedelsene til denne inspeksjonen startet allerede i Harstad med prefabrikkering av elementene til antennene. Hadde vi slurvet her hadde løpet vært kjørt allerede før vi kom til Ny-Ålesund, men arbeidet var utført med pinlig nøyaktighet. Grunnlaget var dermed lagt for en vellykket sammenpusling av alle de 48 elementene som i løpet av høsten og våren har blitt til de to antennefundamentene her i Ny-Ålesund.

P1050902
Heising av prefabrikkerte elementer og pusling av VLBI tårn

Selve stålringene var levert av Mechatronics, men det var vår jobb å montere dem og støpe dem inn på toppen av fundamentene. Bare armeringen for de 800 kg tunge ringene var ikke småtteri. For en utenforstående så armeringstegningene like skrekkinngytende ut som å bli sent inn i labyrinten på Knossos uten garnnøste.

P1060300
Armer(-ring) og bein
P1060662
Armeringstegning – forstå det den som kan.
P1060276
Forskaling av ringen på VLBI 1

Forskalingen for ringene var laget i løpet av de tre siste ukene. Vi hadde lagt mye arbeid i disse forskalingene, det ble målt og tenkt, tatt høyder, finjustert og tenkt igjen. Mechatronics hadde lagt inn 5 centimeters klaring mellom fundamentet og antennen når den skal måle med fullt utslag. 5 centimeter! Og det ved en tenkt vindlast tilsvarende orkan styrke, så her var det lite å gå på. Mechatronics kontrollerte , og vi holdt pusten.

P1060457
Det kontrolleres. Skoletysken lærte oss aldri glosen for “kløyvd millimeter”, men vi er etter dette besøket ganske sikre på at opprinnelsen til dette uttrykket stammer fra Tyskland

Ringene skulle stå i lodd og vater og i nøyaktig lik høyde på de to antennefundamentene. Ikke nok med det, de skulle orienteres mot geografisk nord (ITRF) og ikke kartprojeksjons-nord (UTM) som vi bruker på anlegget, noe som medførte en dreining på 3°5’23’’ (for dem som ikke hang med så langt, så ta nå for all del ikke inn magnetisk nord med i beregningen når dere begynner å tenke på dette for da kan undertegnede skrive under på at det kan gå i ball). Kalkulatoren måtte frem, og både cosinus og sinus måtte bidra i omregningen. Selv om ansvaret var vårt, var det godt å være på lag med «fasiten», -Kartverket.

P1060158
Nord og “nord”. Utsetting med totalstasjon fra taket på SLR-bygget.
P1060222
Høyden ble satt ut med vanlig kikkert. Tryggest det, mente prosjektlederen Jostein Nordstrøm som mer enn gjerne tok fri fra kontorarbeidet og ble med ut som flisegutt. Og som alle andre assistenter ble det ingen heder og ære da han måtte  stå på undersiden av målestaven og ikke kom med på bildet.

Senter var også et tema. Var senter i senter? Eller hadde vi bygget Svalbards nye turistattraksjon, Det skjeve tårn i Ny-Ålesund? Og ikke ett men TO?? I det nest øverste betongdekket var det laget et sirkuler utsparing (hull) der senter på utsparingen skulle være rett over senter på ringen. Kravet var 1700 mm lysåpning gjennom de to, avviket kunne være pluss 10 mm, minus 0 mm. Gjennom hullet skulle det gå både en vindeltrapp og kabler, men det er tydeligvis ikke tysk standard å legge inn et par ekstra centimeter for å ha noe å gå på..

P1060161
Prosjektert senter, senter for utsparingen i dekket under og faktisk senter på konstruksjonen.
P1060424
Akkurat dette øyeblikket hadde stikkeren gruet seg til lenge.. geografisk nord, kart-nord og magnetisk nord i en eneste stor smørje.

«Nord» var avmerket på ringen, det ble forklart og fektet med armene,- til nord og «nord» og prosjektert senter, utsparingssenter og faktisk konstuksjonssenter, -stikkeren var hektisk rød i kinnene.

Mechatronics kontrollerte alle tenkelige mål på kryss og tvers av fundamentene, inkludert døråpninger og høyder mellom etasjene. Litt flaut var det da vi oppdaget at vi hadde glemt en utsparing i hvert av dekkene (gulvene) i fundamentene. Det er rart med det, når man er så konsentrert om alle de vanskelige detaljene, da er det lett å glemme selv de enkleste tingene. Men når det kom til stykket så var ikke Mechatronics så sikre på om de trengte de to utsparingene allikevel.

P1060438
Anleggslederen følger nøye med på målingene. Nervøs. Til tross for at han har gått over alt og målt selv et dusin ganger før.

Det var noen pinefulle timer for anleggslederen som sto skolerett og blek om nebbet mens den tyske antenneleverandøren vurderte, målte og vatret. Først det ene fundamentet og deretter det andre.

P1060452
Byggeleder Torbjørn, prosjektleder Are og anleggsleder Martin krysser av på listen etterhvert som de forskjellige målene godkjennes.

Når prosjektingeniøren hos Mechatronics med sin tyske aksent tilslutt gav sitt ja, kunne vi puste lettet ut. Vi besto eksamen. Og æres dem som æres bør; Håndverkerne våre. Verdens beste!

Hurra!!!

Det skal sies at de var egentlig ganske trivelige prosjektlederen Sascha fra Mechatronics og Ismael fra underleverandøren Asturfeito. Men vi tok allikevel ingen sjanser. Så fort vi hadde fått dem på flyet hjem helte vi betongen i formen før de rakk å ombestemme seg. Nå er de faststøpte og det er ingen vei tilbake.

P1060488
Jo før jo heller. Innstøping av ringen på VLBI 1. Formann Peder og bas Jostein J. har selv tatt kontrollen oppe på toppen av fundamentet.
P1060515
Ferdig støpt og ingen vei tilbake.

I Veidekke Arctic, Kartverkets og Mechatronic’s vitners nærvær; Til jordens undergang eller klimautviklingen skiller dere ad.

Skillsmisse innvilges ikke.

P1060597
Verdens beste gjeng har bestått eksamen!
P1060511
Puss, puss så får du en suss.
P1060587
Håvard legger siste hånd på verket.
P1060412
Torbjørn og Are fra Kartverket var godt fornøyde med at et av de store delmålene var nådd.
P1060607
Det var vi også!
P1060604
Det sømmer seg bedre å vise frem bildet av den glade gjengen på VLBI 2 enn å fortelle at vi like etterpå spant avgårde til Nilsebu og spratt champagnen.

 

 

 

En tanke om “Ta den ring”

  1. Med så mange eksamener i sommervarmen skjønner jeg godt at vi måtte vente lenge på rapport. Men så var den desto hyggeligere når den kom. Gratulerer alle sammen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *