Siste betongelement

Da vi i oktober var ferdig med å støpe betongelementene i Harstad, etter to lange måneders arbeid i stramt tempo, kom spørsmålet opp. Hva gjør vi med forskalingen? Kommer vi til å trenge disse spesiallagde forskalingslemmene igjen?

P1050897
Toppen av VLBI1 løftes på plass. Stillas på utsiden er montert på elementet før det kom i kranen.

Vi bestemte oss for å legge dem til side, spare på dem i tilfelle problemer. Kanskje ville vi knuse et element på veien og få bruk for å lage nye, kanskje hadde vi telt feil og støpt for få eller kanskje var de oppgitte kotehøydene feil slik at vi ville trenge flere elementer. Hvis vi var uheldig kunne forskalingen plutselig bli kjekk å ha.

P1050908
Det øverste elementet på VLBI1 løftes nedpå.

Heldigvis, eller kanskje snarere takket være spesialkompetansen vi hadde med oss, gikk alt fint. Elementene ble varsomt lastet på båten, forsiktig tatt i land. Lagret stødig gjennom vinteren, og kranet med forsiktighet oppå hverandre ett etter ett. Helt frem til onsdag denne uken hvor det siste elementet ble stablet på plass.

P1050913
Jostein og Håvard tar i mot elementene fra inni fundamentet.

Plutselig nådde vi toppen. Tomten var fri for elementer og Kings Bay kunne legge ned mobilkranen sin og kjøre inn til Ny-Ålesund igjen. Alt var montert, vi hadde akkurat nok elementer og alle passet sammen. Overraskende godt passet de sammen. Når de skrånende elementene i toppen av fundamentene ble montert var det betryggende å vite at de også i Harstad hadde stått oppå hverandre under produksjonene, før de ble demontert og skipet opp til Svalbard. På den måten hadde vi god tro på at det skulle gå bra.

P1050919
Oversiktsbilde fra øverst i liften.

Det var en lettelse å få de siste elementene på plass. Alt passet sammen og når fundamentene stod der i all sin prakt var det flott å endelig se dem i fullt format. Samtidig med at de siste elementene ble montert kom også vårløsningen. Vann og smelting over alt. Da var det ekstra godt å kunne kjøre kranen bort fra anlegget og si seg ferdig med monteringen.

P1060082
Oversiktsbilde fra toppen av VLBI1 sett mot nord.

 

Milepælen ble feiret med båttur på Kongsfjorden. Alle mann var med. To fulle båter ut mellom isfjellene på bøljan blå. Vi fikk sett store isbreer på nært hold, drivis og pakkis og pjolteris, samt besøkt Ny-London som står igjen etter et feilslått gruveprosjekt for hundre år siden.

P1060123
Kveldstur med båt i Kongsfjorden.

På VLBIene er det fremdeles arbeid igjen. Nå skal vi armere toppen av fundamentene og støpe de øverste 60 centimeterne. Før vi får støpe kommer antenneleverandøren på kontroll for å sjekke at alt er som det skal være. Dette skjer om to uker og vi begynner å bli spent på om de har innsigelser på arbeidet vi har gjort.

En tanke om “Siste betongelement”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *