VLBI-montering

 

Det var noen skjær i sjøen under VLBI-fundamentet. Det ble en litt treig start. Heldigvis hadde vi ikke planlagt å montere elementer gjennom vinteren, så selv om vintermånedene ble rotet bort til bergforsterkning, så landet vi på en måte på fremdriftsplanen da vi endelig etter påske kom i gang med elementmonteringen på VLBIene over terreng. Og montering av elementer er en befriende følelse.

Det er så lett å måle fremdriften hver gang et betongelement blir satt på sin endelige plass. På den store A1-tegningen av fundamentene som henger på spiserommet markerer vi fremdriften med tusj, og vi kommer stadig oppover.

P1050469
Montering av betongelementer VLBI1.

Men før elementet kommer i kroken er det en hel jobb. Først skal det steames løs fra isen på vinterlageret på fotballbanen i Ny-Ålesund. Så skal det lastes på flakhengeren og trekkes med traktor de tre kilometerne ut til anlegget på Brandalspynten. Her blir det lastet av med hjullasteren, og plassert slik at mobilkranen kan nå tak i det. Så kommer Kings Bay ut med mobilkranen og rigger seg til.

 

P1050417
Plattendekkene som skal bli første etasje inni VLBI1 er montert og gjør det fint å stå på innsiden og ta i mot elementer.

Elementene hukes med løfteåket og kranes forsiktig inn mot VLBIen. På den endelige plasseringen til elementet er det shimset opp med plastshims til riktig høyde. På elementet under er det montert oppstikkende fire-fire-klosser som leder elementet rett ned der det skal lande. Når det nesten er kommet på plass er det frem med kubein og slegge. Slå forsiktig, lirke litt med kubeinet. Stramme eller slakke litt på klokkene som holder fire-fire-klossene inn mot betongen. Helt til plasseringen er nøyaktig nok, og kranen kan slippe taket.

 

 

P1050486
Finjustering med kubein.

Så boltes elementet fast i det under, og neste høyde kan monteres. Gjenta, repeter, og etter fjorten runder er det blitt et VLBI-fundament.

P1050495
Harald finjusterer plasseringen med spett før det kan slippes helt nedpå.

På toppen av det øverste prefabrikerte betongelementet vårt skal vi støpe inn en boltering som selve antennen skal boltes fast i. Det er beskrevet i kontrakten med Kartverket at denne ringen skal inspiseres av antenneleverandøren Mechatronics når den er ferdig armert og klar til å støpes ut. Denne kontrollen planlegger vi nå å gjøre i midten av juni. En hel delegasjon fra Mechatronics og Kartverket har allerede bestilt billetter nordover for å kontrollere oss. Vi har enda mye arbeid igjen som skal gjøres, så monteringen bør gå slag i slag skal vi være klar til inspeksjon i uke 25.

3 tanker om “VLBI-montering”

    1. Hei Jessica.
      Dere er hjertelig velkommen til å besøke oss hvis dere skal til Ny-Ålesund. Hvis dere skal til Longyearbyen blir det nok litt langt å reise siden det er en halvtime å fly fra Longyear til Ny-Ålesund, og siden flyene bare går mandag og torsdag.

  1. Fantastic. I appreciate all the work since I was heavily involved with the 20M telescope construction and operation. I was there when the King and Queen visited for the 20M dedication.

    Good luck and enjoy Midsommar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *