Stasjonsbygget første etasje

Det hadde egentlig vært litt trå fremdrift de siste dagene. Vi hadde styrt på, men det ble ikke satt noen særlige spor. Mye etterskruing av elementer, litt transport ut fra Ny-Ålesund, litt oppmerking og klargjøring. Men plutselig løsnet det. Forrige lørdag ble hele undergulvet isolert, og gulvelementene ble montert. På søndag var det litt mer skruing og oppmerking, og på mandag ble nesten alle veggene i første etasje montert.

Det var en fin og klar dag. Skyfritt, kaldt, og bare et svakt drag i vinden. Månen var full, horisonten glødet i mørkeblått, og med god fremdrift var det en lykkelig dag på Norges koseligste anlegg. Det var så flott at vi måtte ta litt video. Men det er dristig å ta av hanskene i slikt vær, og fingrene til filmfotografen forble nummen ut uken.

Det hører forsåvidt også med til historien at tirsdag slo været om. Først ble vi pisket av kraftig vind og snø fra øst noen dager før vinden plutselig stoppet noen timer på torsdag før den satte inn igjen med enda større styrke fra nord. Værvinduet vi fikk mens vinden snudde ble brukt effektivt til å lure etasjeskillet på plass, og nå er vi snart klar til å montere andre etasje.

Da vi hadde premiere på denne filmen i matpausen på lørdag ble det plenumsdiskusjon om bruk av gardintrapper på anlegg. Noen steder er det et generelt forbud mot å bruke gardintrapp av HMS-hensyn, og noen ganger finner man da enda mer risikable metoder for å klatre opp i høyden. På prosjektet vårt vurderer vi det som sikkert å jobbe i gardintrapp så lenge vi står på godt underlag, og så lenge det ikke er fare for å dette utfor en dekkekant hvis man skulle hoppe ned fra gardintrappen. I forbindelse med avhuking av massivtreelementene mener vi at gardintrapp er den sikreste måten å gjøre dette på, selv om man må klatre til øverste trinn. Lift blir brukt langs ytterveggene, men inni bygget er gardintrapp det tryggeste og enkleste. Og det enkle er ofte det beste.

P1030445
Montering av ytterveggene i første etasje til stasjonsbygget.
P1030443
Fra taket på gangbanen med stasjonsbygget i ryggen. Dette blir utsikten fra observasjonsrommet hvor teknikerne til Kartverket skal styre anlegget.
P1030466
Etter jobb ble det tid til noen runder med skuterbasert skikjøring i måneskinnet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *