Gangbanen

Monteringen av massivtre-elementene viste seg å være grei skuring. Elementene var skåret ut så presist etter 3D-modellen at så lenge de første elementene stod riktig så falt de påfølgende elementene nøyaktig på plass. Begrensningen ble selvfølgelig den tidkrevende transporten på traktorhengeren fra Ny-Ålesund og ut på anlegget, samt å få skrudd elementene skikkelig fast i hverandre med liten senteravstand og lange skruer.

Vi hadde toppet laget ved å hente inn en erfaren montør som hadde bygget på denne måten før. Han hadde jobbet med tre hele livet i de dype skogene på Østlandet, og fikk seg et skikkelig kultursjokk da han på sitt livs andre innenriksreise med fly plutselig befant seg 100 mil nord for de nordligste trærne i Norge. (Den første innenriksreisen hadde han til prosjektets oppstartsmøte i Harstad i september 2014.) Heldigvis var han tilpasningsdyktig og måtte bare trekke Lillehammer-94-genseren litt høyere opp rundt kjakene før han hadde vendt seg til det polare mørket og det hustrige været.

Resten av skiftet tok godt i mot søringen og fant en god rytme på monteringen. De største elementene på 13,5 meter svaiet lett i vinden, men havnet overraskende nøyaktig på plass. Og sakte men sikkert ble gangbanen i løpet av den første monteringsuken sydd sammen. 125 løpemeter med skakk og skeiv gangbane.

Anleggsleder prøvde seg på en vittighet på et morgenmøte midt i uken og spurte om monteringslaget hadde drukket før de reiste det skakke byggverket. Svaret kom raskt i retur; Nei, men arkitekten kan umulig ha vært edru da han tegnet det. Enda mindre Kartverket da de godkjente tegningene.

Parallelt med monteringsarbeidene på gangbanen har vi montert limtredragere under stasjonsbygget og bygget opp og isolert undergulvet. Til helgen starter vi å montere gulveelementene i første etasje, og i løpet av uke 6 begynner det største og mest markante bygget i prosjektet å ta form. ​

P1030266
Krysset til gangbanen i fugleperspektiv.
P1030260
Detalj under montering.
P1030254
Element med døråpning settes nedpå gulvet.
P1030421
Det blir stadig lysere i sør, og nunatakkene Tre Kroner stikker vakkert opp av Kongsbreen.
P1030417
Nøyaktige sammenføyninger i krysset til gangbanen.
P1030399
Gangbanen inn mot VLBI2. Så snart vi har fått montert byggene skal vi fortsette å reise betongfundamentene.

3 tanker om “Gangbanen”

  1. Ser bra ut! Spent på hvordan byggene og de skrå veggene tar seg ut til slutt når snøen har gjort sitt. Blir kanskje ikke før til vinteren igjen før det blir skikkelig nedsnødd? Kunne også vært interessant å se noen “bevegelige bilder” á la Photosynth sitt siste påfunn, for å få inntrykk av størrelser, former og dybde 🙂 Link her: https://photosynth.net/preview

  2. Fabelaktig fin blogg! Og så spennende å følge arbeidet deres på verdens vakreste sted 🙂

    Dere får sende en vennlig tanke til våre folk (Uninett) som har lagt verdens nordligste undersjøiske fiberoptiske kabel til anlegget og byen. Alle vi som har deltatt i det arbeidet har nok også tapt våre hjerter til Svalbard, spesielt Ny-Ålesund og Brandalpynten!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *