Logistikk

I 1926 kom Roald Amundsen til Ny-Ålesund. Han slo seg på brystet, og bygget en luftskiphangar. Han skulle på zeppelinertur over Nordpolen, og sa bråkjekt at «eventyr er bare dårlig planlegging». Videre sa han at seier venter den som på forhånd har alle sakene i orden, mens nederlag er sikret den som ikke i tide har truffet de rette forholdsregler. Han var visst en skikkelig ordensmann.

P1010589
Norbjørn til kai.

Vi har gjennom sommeren jobbet iherdig for å gjøre de riktige forberedelsene i rett tid til å få sakene med på de tre båtene som kommer til Ny-Ålesund i høst. Maskiner er leid, containere er pakket, betongelementer støpt, materialer handlet, og utstyr er kjøpt, leid eller laget. Alt må på plass i god tid før jobben skal gjøres.

P1010587
600 tonn med prefab.

Roald Amundsen fikk en fin tur til Nordpolen. Han hadde nok stort sett husket de viktigste tingene, men han måtte sikkert også improvisere litt underveis for å komme i mål. Vi hadde med oss mye rart på den første båten, men betongutstyr hadde vi glemt. Underveis i planleggingen hadde det falt mellom to stoler, og ingen hadde husket å pakke ned armeringsstoler, vibrator, tobb, pussebrett, stag og hylser. Heldigvis hadde Kings Bay utstyr vi kunne låne frem til vi fikk opp eget på neste båt.

P1010577
Mitt skip er lastet med betongelementer.

Denne uken kom båten med betongutstyret og betongelementene. Det hadde vært rolig over nordishavet og ingen ting var blitt skadet i transporten. Gjennom to lange dager ble båten losset. Alt ble heist i land, kjørt på lastebil opp i byen, stablet på fotballbanen. Det ble helt fullt, ikke plass til hjemmekamp på Ny-Ålesund Stadion.

P1010594
Mellomlager på fotballbanen av betongelementer og annet rask.

Neste uke starter produksjonen av massivtreelementene i Østerrike.  Disse blir reisverket i byggene. I løpet av de kommende ukene skal elementene skjæres ut, pakkes i plast, sendes på trailer gjennom Europa, før det lastes over på båt i Tromsø og skipes opp til Ny-Ålesund. I dag ble tegningene endelig godkjent og produksjonen kan starte akkurat tidsnok til at treverket kommer frem til kaien i tide til den tredje og siste båten nordover i år.

De viktigste forberedelsene begynner å falle på plass, nå gjelder det bare å få med alle detaljene før båten går.  Neste sjanse blir først i slutten av april.

Roald Amundsen styrtet i havet mellom Tromsø og Svalbard. Nå er det bare en byste igjen etter han i Ny-Ålesund.
Roald Amundsen styrtet i havet mellom Tromsø og Svalbard. Nå er det bare en byste igjen etter han i Ny-Ålesund.
Fortøyningsmasten til luftskipet Norge. 14 tonn stål, 35 meter høy.
Fortøyningsmasten til luftskipet Norge. 14 tonn stål, 35 meter høy.
Amundsenvillaen. Her bodde Roald når han var i Ny-Ålesund.
Amundsenvillaen. Her bodde Roald når han var i Ny-Ålesund.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *