Fugestøp

Den opprinnelige planen var nesten så dårlig at det er flaut å fortelle. Vi hadde tenkt å bruke Leca-metoden, – sette elementene ned i våt mørtel. Det ville kreve at vi var lynraske til å heise elementene på plass, at vi hadde en mørtel som ikke frøs når den lå fersk i kulden, og at vi traff med elementene i første forsøk. Mye risiko og litt vel hastig for håndtering av ti tonns elementer.

Men etter å ha tenkt oss om noen ganger og fått råd fra halve bransjen, kom vi på bedre tanker. Mørtelen måtte injiseres mellom elementene. På den måten kunne vi i fred og ro stable opp elementene, forskale fugene, dekke til og varme opp, for så å støpe mellom elementene. Tryggere, mindre stress, bedre kontroll på utførelsen.

I forrige uke støpte vi ut de første fugene. Været var bitende kaldt, femten minus og frisk vind. Inni det provisoriske teltet over fundamentet gikk kokoverket på full guffe og skapte et klamt inneklima. Det var så varmt at man måtte ta av jakken for å kunne jobbe. Betongoverflatene som skulle understøpes holdt tyve grader. Gode herdeforhold.

Men ute var det kaldt, og så snart vi kjørte vann gjennom gysepumpen frøs det. Nybegynnertabbe. Armer og bein og bannskap. Etter omfattende oppvarming, kjærlighet og omsorg løsnet proppen og snart var vi i gang. Vi hadde jevnlige hull med kort avstand for å føre inn masse i forskalingen, og det ble pumpet inn i full fart. Full fart så ikke mørtelen skulle stivne i slangen.

I planleggingsfasen vurderte vi flere mørteltyper til understøping. I frykt for at vi ikke skulle få skikkelig herdeutvikling endte valget på en frostfri type. Da vi diskuterte brukstid og støpeegenskaper med Hey’di sa selgeren bråkjekt at så lenge vannet var flytene så kunne det brukes. Det viste seg å være en sannhet med modifikasjoner. Forsking på anlegget viste at mørtelen var mest medgjørlig rundt 15 grader. Ble det kaldere størknet den, ble det varmere kom den. Sensitiv kvinne denne Hey’di.

Det hadde tatt dager å rigge til, forberede og varme opp, og plutselig i løpet av noen formiddagstimer var gysemassen kommet på plass. Nå gjenstod bare jobben med å holde fugene varme lenge nok til å utvikle 40MPa styrke.

P1010888
Tildekket, oppvarmet, klart for fugestøping.
P1010925
Full fyring på kokoverket.
P1010943
Gysepumpen står klar i det lille spikerteltet. Dessverre var ikke spikerteltet isolert nok til at vi hadde plussgrader på pumpen.
P1010946
Mørtel pumpes inn i fugen helt til det tyter ut av neste påføringshull. Da plugges det forrige og pumpingen flyttes.
P1010954
Grisearbeid med blautaskit til anklene.
P1010959
Grisearbeid II.
P1010962
Rykende fersk fuge. Varm og god til tross for bitter frost utendørs.

2 tanker om “Fugestøp”

  1. Hadde mistanke om at det var utfordringer på gang. Det tok så lang tid før dette kapittelet kom. Veldig interessant. Sjøl om denne fugestøpen ikke var planlagt slik, er dere tydeligvis utstyrt for å gjennomføre «at site» -løsninger.

    1. Utfordringene hadde vi heldigvis sett for en stund siden Erling 🙂 Det ble gjort noen mindre variasjoner på den planlagte fremgangsmåten underveis, men i grove trekk gikk det som planlagt. Men den første planen vår hadde ikke latt seg gjennomføre, så heldigvis tenkte vi oss om ti ganger. Det er kjekt du følger med oss!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *