Elementmontasje

Anleggslederen og prosjekteringslederen krangler. Godlynt krangling, men likevel. «Dere har prosjektert altfor tunge elementer, det går ikke å løfte dem.» Monteringen skal starte, men 30-tonns graveren er for svak for de nederste to elementene. Graveren greier akkurat å løfte elementene hvis hjullasteren legger gaflene under og hjelper til, men alene er den for lett i baken. Planen var å bruke graveren til å montere alle elementene som skal stå under ferdig terreng, og først ta opp en større mobilkran neste vår for å heise på plass resten av tårnet.

P1010638
Det første elementet er kommet på plass.

Prosjekteringslederen parrerer; «men du sa du greide å løfte 12 tonn da jeg spurte i sommer!» Likevel er utfordringen et faktum. Maskinen er for svak og elementene er for tunge. Gode råd er dyre. Heldigvis kommer Kings Bay oss til unnsetning. Nok en gang. De låner villig vekk mobilkranen sin, og vi får akkurat nok løftekapasitet til å montere elementene. Riktignok må det samløftes med graveren for å finjustere elementet på plass, men det går.

P1010646
45 mm shims er lagt ut som opplegg for elementet.

Plastshims er lagt ut for å justere nivået på elementet, og to-tom-fire er spikret nedpå banketten som et anlegg for å styre elementet til riktig plassering. Etter mye justering med spett og håndmakt står to elementer balanserende oppå seks stabler med plastshims. Vemodig vakkert. Alt er lettere herfra.

P1010733
Håndmakt må til for å treffe endelig plassering.

Den lille graveren kobler på boraggregatet og stiller seg opp for å bore fjellbolter. Vi tok ikke sjansen på at vi skulle treffe hvis vi monterte fjellboltene før elementet kom nedpå, så vi borer gjennom elementet og ned i fjellet. Tryggere metode, og boltene kan gyses fortløpende mens hullet fremdeles er varmt etter boringen.

P1010692

Så snart fjellboltene er gyst løfter vi på plass neste elementhøyde. Det går lettere nå. Disse elementene veier bare 10 tonn, og er greiere å håndtere. Vi må få opp to høyder før vi pakker dem inn og starter understøpingen. Det er så mye arbeid med rengjøring av gyseutstyret at vi må få med oss mest mulig når vi først skitner det til. I tillegg må alt pakkes godt inn og varmes opp for å gi gode herdeforhold for den sårbare understøpsmørtelen.

P1010748
De to første elementene står på banketten klar for boring og gysing av fjellbolter.
Isoportetting rundt boltene for å ha kontroll på massen ved gysing.
Isoportetting rundt boltene for å ha kontroll på massen ved gysing.
P1010844
Neste element er på vei ned med kranen.
P1010853
Forsiktig blir elementet lirket på plass.
P1010871
To høyder på plass. Bare ni igjen for denne VLBIen.

2 tanker om “Elementmontasje”

  1. Skikkelig spennende å følge prosjektet deres. Stå på videre, er det noen som får til dette, så er det dere. Polarhilsen til alle kjente fra Øystein.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *