Avslutning prefab

Det var et rotterace fra starten av. Når det skulle produseres 66 betongelementer i løpet av 44 arbeidsdager var det lett å hele tiden regne seg frem til hvor godt eller dårlig fremdriften lå an. Hvis det kom en feil i armeringsleveransen eller hvis en av gutta ble syk en dag havnet vi umiddelbart bak planen.  Og planen var stram nok i utgangspunktet.

P1010197
Lukkeforskalingen til den øverste ringen løftes opp på stillasen.

Siden fjerde august har guttene jobbet som galeislaver. Lange dager med repeterende arbeid. Men den gjentakende effekten har vært nøkkelen til suksess. Den første uken vi støpte greide vi to elementer, den andre greide vi tre, og de påfølgende ukene var teknikken innarbeidet og vi greide fire. Støp hver dag. Betongen fikk bare herde i 48 timer før elementet ble løftet bort. Produksjon på løpene bånd.

P1010192
Tilkomst inn i betonglavvuen.

Men da vi skulle bygge de skrå betongelementene som blir toppen av fundamentene støtte vi på utfordringer. Alt skrådde innover, med vinkler i alle retninger. Den eldste senioren måtte grave frem høvelen fra nederst i verktøyskassen for å få forskalingsflakene til å passe sammen. Og det tok tid.

P1010181
Tett armerte elementer.

Avgangsdatoen til båten pustet oss i nakken, formannen fikk tiltagende panikk. Arbeidsukene ble utvidet, vi fikk låne noen ekstra mann fra Veidekke-anlegget i Lofoten, og plutselig gikk kabalen opp. Seksogseksti flotte betongelementer, over fem hundre tonn med betong, alt klart til å stables i bunnen av Norbjørn og sendes 10 breddegrader nordover.

I neste uke støper vi i Ny-Ålesund.  Banketten til den første VLBI-antennen støpes først, og forhåpentligvis er vi i gang med å stable elementer i løpet av noen få uker.

P1010184
Andre etasje inni betonglavvoen.
P1010187
Første etasje inni betonglavvoen. Tett i avstiving.
P1010273
Alle elementene er støpt over hverandre slik at ujevnheter ikke skal føre til problemer i monteringen.
P1010278
Det spesialbygde løfteåket kommer til sin rett under håndteringen av de små skråelementene.

 

P1010213
Armering av dekkeelementer. Når vi støper de nederste 60 mm av dekket i Harstad slipper vi å dra med oss dekkereis til Ny-Ålesund, og kan nøye oss med noen få støtter å sette under før vi støper etasjeskillerne ferdig på plassen.
P1010209
Trekantlekter markerer hvor det kommer utsparringer i dekket.
P1010216
Elementer klar til skiping.

4 tanker om “Avslutning prefab”

  1. Veldig interessant og spennende å følge med i prosjektet. Er spent på om klarheten i dokumentasjon blir like god når vinterværet setter inn i Ny Ålesund. Lykke til videre alle sammen.

  2. Takk for det Erling! Med godt opplyst anleggsområde skal vi nok få dokumentert arbeidet, men om vi får med de spektakulære omgivelsene er vel kanskje tvilsomt. Men når det går mot lysere tider er det nok muligheter for et og annet blinkskudd.

  3. Bra blogg Martin! 😀 Og bra bilder! Men jeg lurer på – 66 betongelementer, trengs det så mange til 2 satelittbetongkupler? Eller er det snakk om flere kupler?

    1. Takk Kjetil.
      Det trengs 66 betongelementer til to store antennefundamenter som er 12-14 meter høye pluss fire andre mindre betongfundamenter. Siden det er begrenset hvor tungt vi kan løfte, og hva som er praktisk å håndtere underveis i frakten, har vi delt elementene opp i ca 10 tonns størrelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *